vrijdag 15 augustus 2008

'Solitary' Adventures on the Turtle Island

12/08/08: De eerste dag 'alleen'
Zoals al aangegeven in een eerdere log, slaap ik nu in een bungalowtje redelijk dichtbij de zee, met een jongen uit Amsterdam van de duikcursus, Willem. Dat is best wel ideaal (:P), want je zit hier redelijk dichtbij alles, we delen de prijs (een amazing 400 Baht, 8 euro per nacht :P) en je bent niet alleen! Het enige jammere aan de bungalow is dat, als het laken van het matras gaat (wat mij afgelopen nacht in mijn slaap is gelukt -wtf?), er van alles begint te jeuken.....erk! En, de lucht 's middags bij onze bungalow geeft het woord 'putlucht' die letterlijke, extra dimensie. Ieeeeew. Maar verder is alles prima dus. :P



De eerste dag zijn we gaan snorkelen in Hin Wong Bay (omdat met MJ al bleek dat je hier prima kan snorkelen en dan echt al veeeel kan zien), waar we zelfs een triggerfish tegen kwamen (wat een middelgrote en licht-agressieve, of liever territoriale, vis is). 's Middags lekker geluncht bij Thong Thai, als wel vaker (kip met basilicum en rode peper, mmmm. One of my favourites). En toen door na mijn eerste Muay Thai-training! (Thai (kick)boxing, 16:00-17:30). Ik was voor volgend jaar al aan het overwegen om een andere sport bij het zwemmen te doen, en ik was wel benieuwd naar dat Muay Thai. Nou. Anderhalf uur later was ik helemaal kapot en deden mn voeten en handen zeer, maar het was wel echt gaaf. Ik heb leren slaan, schoppen en trappen in no time. Mijn teacher was verbaasd dat ik beter met rechts sloeg en met links schop (mijn linkerbeen was ook mijn voetbalbeen, weet niet hoe dat zo komt). Maar dat ging lekker! :D Helaas geen fotootjes gemaakt though :(

Daarna ben ik meteen doorgegaan (met oog op de verwachte spierpijn :P) naar mijn eerste Thai massage, wat inderdaad een uurtje trekken en duwen is, zoals me al vaker was verteld. Een goede beschrijving die ik heb gehoord was, 'alsof iemand yoga op je aan het doen is'. Inderdaad. Het was wel prettig (ook met tiger balsem, mmm), maar uiteindelijk geef ik toch de voorkeur aan kneedmassages. :P Die avond ben ik alleen gaan eten, maar was misselijk, dus na een half groentesoepje was ik er weer weg van.

13/08/08: Ponderings on a standby-day
Om een of andere reden was ik die dag lam. Echt lam. De spierpijn van M.T. viel nogal mee (mn rechterschouder klaagt, though), maar ik kwam die dag gewoon niet op gang. Ik ben uiteindelijk maar op het strand gaan hangen (boehoe, erg :P) met mijn boekjes: Marcel Proust - Swann's Way (interessant, maar niet erg vlot geschreven), Rita Carter - Consciousness (superinteressant, wel een scientific book) en later van Willem: Jeremy Clarkson - The World according to Clarkson (wel lachen, maar toch iets disappointing). Ja, what can I say, twas een lam dagje alleen op t strand. Maar wel prima.

Die avond ben ik met Willem gaan eten bij een Indiaas restaurant, Noori India, en dat was echt (onverwacht) superlekker! We hadden kip korma, naan met knoflook (de bom!! :P) en kupchra/kulchra, zoiets (ging wel, beetje veel koriander though). Na ons verkwikkende maaltje gingen we door naar de (beruchte) Lotus Bar, waar die avond een beach party zou zijn (en het was mijn eerste avond hier op t eiland dat ik niet bekaf was..eindelijk!). Eerst hip-hop (wel dansbaar), toen trance (ook nog wel dansbaar) en toen gewoon rock! Lekker Guns 'n Roses, ACDC, Red Hot Chili Peppers en zowaar Rage Against The Machine luisteren 's nachts op t strand! Ideaaaaaal. (Echt jammer dat MJ er niet was :/)(Vooral bij 'Killing in the Name of' :P). Later voegde zelfs Hal (onze duikinstructeur tijdens de cursussen) bij ons, en een vriend van Willem, Daan uit Rotterdam (Daan is serieus de Rotterdamse versie van Harm! :D Echt geweldig gewoon. Ik kan het dan ook goed met hem vinden :P).

Today is gonna be the day
That they're gonna throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you gotta do
I don't believe that anybody
Feels the way I do about you now

Oasis - Wonderwall

Zeer, zeer gezellig was het (ik heb zowaar voor het eerst uit een bucket gedronken! Ja, dat klinkt zo slecht als het is :P).....en om half twee zei ik voor de zoveelste keer, als het volgende nummer slecht is, ga ik. Eindelijk draaiden ze Queen ipv Guns n Roses, en off I was.........om vier uur later om zes uur op te staan, om twee duiken te maken. Sleep 4 hours, dive 30 metres. :P Christ. Ik heb me in lange tijden niet zo gaar gevoeld. :P Maar het was het waard, want het was gezellig! Goed, op naar de volgende dag..

14/08/08: I. Can. Equalize!
So there I was, regaining consciousness from a severe zombie state in which I had awoken. Slowly. Very slowly. Preparing for my dive at 07:00 and not a coffee around. That's what a dive-holiday must be, really.

Dat waren mijn geschreven woorden van 06:45 op de dreadful morning erna, maar niet veel later zat ik op de boot en hoorde ik dat ik mijn eerste twee fundives met drie anderen ging maken, die allen of dive master/instructor of dive master-in de maak waren. :P Verder was er nog een kans op een whale shark, en na een verfrissend kopje thee had ik er weer helemaal zin in! We gingen eerst naar Chumphon Pinnacle en daarna naar Green Rock. Het was echt helemaal fantastisch! Fundives zijn zoveel leuker dan de cursus, omdat er minder (incompetente, as myself) mensen bij zijn (:P) en je alles op een ander, eigen tempo kan doen.


Een oudere foto, maar wel leuk ^__^

Chumphon Pinnacle
Bij Chumphon Pinnacle (C.P.) zijn we zowaar tot 29.2m diepte geweest (verder dan mijn Deep Dive), en ik kon gewoon klaren (to equalize)! Dat was een major problem tijdens de andere duiken en duurde altijd veeeeel te lang, maar nu kan ik het eindelijk! Hurray! Bij C.P. is het bekend dat er 's ochtends haaien zijn, en ik heb ook een silhouette gezien! (Het water was vrij 'stoffig': half goede/slechte visibility maar) De anderen probeerden me telkens haaien aan te wijzen, dus we zwommen er middenin :D Wooohaaaa. Verder heb ik hier ook mijn eerste (white-eyed) Moray Eel gezien, die MJ me tevergeefs had geprobeerd aan te wijzen (:P). Verder hebben we nog een hoop mooie vissen en koraal gezien, en een grouper (of twee zelfs later) die zo groot was als een middelgrote salontafel. :| Dit was serieus de grootste vis die ik ooit heb gezien (ook op het land), en ik was blij dat hij onder ons zat. Op de weg terug kwamen we ook nog een kwalletje tegen met vier lange, gele tentakels, en toen was het helemaal goed. :) Echt een geweldige eerste fun dive.

Green Rock
Green Rock (G.R.) zijn een heleboel grote rotsen bij elkaar, met een hoop mooie kleinere visjes, en weer een hoop mooi verschillend koraal en slugs. Slugs (soort van onderwater-naaktslakken) waren echt mooi: in allerlei kleuren (en zelfs) vormen, en ze hadden namen als 'Magnificent Slug' (hehehe :P) en 'Pustulose Wart Slug' (dan prefereer je als slak toch de eerste, denk ik dan :P). Hier (G.R.) heb ik ook mijn eerste Yellow Boxfish gezien, die echt hilarisch zijn. En nog een Moray Eel (tzal toch niet he.. :P) die in zn geheel in een rotshoekje lag! Zag er vet uit. Hij zwom zelfs nog een beetje (soort van). Verder waren er een hoop wrasse en een grotere ramora(?), die aan andere vissen hangen en huidcellen wegeten. ..Geweldig van de natuur, maar het was minder dat ze aan mn been begonnen te knabbelen (erk). Wel mooi. Hier ook de erg mooie blue-ringed angelfish gezien, als ook een zwart zeesterretje (snoezig).



Een van de dive masters wou ons ook echte clown visjes laten zien (Nemo's!), maar daarvoor moesten we door een trigger fish veld, zei hij. Ik dacht, dat zal wel meevallen. Nou, niet veel later zagen we de eerste gemene kop al hangen, en Dan ging de aanval/defensie aan (met je vin wat wegschopppen). We gingen wat verder, maar twee andere trigger fish vielen Andy aan, en we hebben de aftocht geblazen. Dat was eigenlijk toch wel spannend :P, en we hebben Nemo's op de achtergrond gezien ^__^. G.R. was sowieso mooi omdat je (onder)door en om rotsen heen kon zwemmen ('swimthroughs') en er overal mooie visjes verstopt zaten..

Die middag ben ik foto's gaan maken van Willem bij zn Muay Thai-training (ik was gestopt, hij niet, hij doet de sport ook in NL), want dat had ik beloofd, en ook Daan kwam naar het 'kamp'. Daan (de Rotterdamse Harm) en ik hadden het echter al weer snel gezien (nog wel gelachen om een mannetje die geluiden maakte bij zn stompen als een stationair lopende motor, haha :P), en we gingen wat drinken aan het strand..niet slecht. :D ..Uiteindelijk hebben we daar gehangen en gekletst tot de zon was ondergegaan (suuupermooie foto's gemaakt ook), en lekker rond elf uur nestwaards. :) Erg aangenaam allemaal. (Oh, en ze hadden een goede Massaman Curry, yaay ^__^).

15/08/08: Light Tranquillity
Vanochtend werd ik zeer ontspannen wakker (en niet eens echt misselijk), en ben ik lekker naar de 7-eleven gaan wandelen voor een early Birdy (ice-coffee). Wat over het strand gewandeld, bij het strand ontbeten, wat geinternet, en nu moet ik mijn spullen gaan pakken voor mijn volgende twee (en laatste) fundives, en een nightdive erna. Wooohaaa. :))) Dit is pas relaxt. Wel erg jammer dat MJ er niet bij is...maar van mij hoefde hij dan ook niet terug. :P (Ik heb trouwens nog een best redelijk logje geschreven over vanochtend, maar daar heb ik nu geen tijd meer voor (om het over te typen), dus dat volgt wellicht nog..?).

Morgen is de beruchte Full Moon Party op Koh Phangan, en we nemen de party boat er naartoe en terug, zodat we niet hoeven te verhuizen van Koh Tao. Daarna nog een dagje uitkateren, en dan ga ik alweer op reis naar Bangkok, om terug te gaan naar Nederland! Dus, jullie horen het wel weer (miss pas als ik terug ben), en anders tot later!

Ciaoo,

Val

donderdag 14 augustus 2008

back to the origin of my species

And now everything's complicated.... Valerie stuurt posts vanuit Thailand en ik vanuit Nederland. Niet dat er zoveel verschil is (minder dan ik had verwacht), want ook hier schijnt het zonnetje en zit ik in korte broek en t-shirt. Aan de andere kant, Valerie zit lekker in haar bikini op een tropisch eiland....
Ik heb net alle was gedaan en heb alle foto's bekeken en er een selectie van gemaakt om op internet te zetten. Dat is bij deze dus gebeurd. Verder heb ik nog een paar leuke video's van het duiken die ik jullie natuurlijk niet kan onthouden:
Valerie duikt! en
Mark-Jan duikt!.
De laatste dagen op de eilanden waren super, zoals Valerie in de vorige post al vertelde. Maandag om half tien heb ik afscheid genomen van Valerie. Met een pick-up werd ik opgehaald en naar de pier gebracht. Daar werd ik naar een soort van containerschip geloodst met een heleboel matrassen erin. Daar mocht ik gaan slapen. Ik was meteen weg en werd wakker toen we op het punt stonden om in Chumphon (vasteland) aan wal te gaan. Het was op dat moment overigens rond half zes 's ochtends. Na wat gezocht te hebben naar het volgende vervoer, bracht een Thaise vrouw die geen Engels spreekt me naar de overkant van de weg, waar ik moest wachten op vervoer. Samen met nog een paar andere mensen (een groepje spanjaarden) heb ik daar een klein halfuurtje gewacht, totdat er een minibusje kwam dat ons naar het busstation bracht. Van daaruit vertrok de bus naar Bangkok. Een helse reis van 8 uur... In Bangkok vond ik een nederlander (een leraar Engels uit Leiden) die ook naar Khao san road ging. Samen met hem heb ik een taxi gepakt. Voor 70 baht (1,5 euro) stond ik op de plaats waar ik wilde zijn. Nu moest ik alleen nog het guesthouse zoeken waar Sandra en Suzan (twee meiden die we tijdens het duiken hebben ontmoet en die toevallig hetzelfde vliegtuig terug hadden) zaten. Dat guesthouse had ik gelukkig redelijk snel gevonden. Eindelijk douchen en even zitten (by now was het zes uur 's avonds). Nadat ik mijn tas op mijn kamer had gegooid ben ik even gaan shoppen op Khao San road. Wat shirtjes gekocht en heftig afgedingd, was wel weer een keer leuk! 's Avonds ben ik met Sandra en Suzan gaan eten en nog even rondgewandeld, maar ik was heel erg moe en heb het niet erg laat gemaakt.
De volgende dag zijn we naar het vliegveld gegaan en hebben we zonder veel problemen de terugreis gemaakt. Ik moest alleen nog wel even vervoer regelen naar Roermond vanaf Dusseldorf. Gelukkig waren twee collega's, Fiona en marjolein, zo aardig om dit voor me te regelen! Om twaalf uur 's avonds was ik thuis en ben ik meteen als een blok in slaap gevallen. En daar eindigt mijn Thailand avontuur.
Voor nu is het een beetje uitrusten, wat spullen op orde brengen en dinsdag Valerie van het vliegveld halen. Oh ja, en zaterdag naar een concert van Iron Maiden!
Tot later,

Mark-Jan

maandag 11 augustus 2008

Oh's on Koh's

Zoals eerder al aangekondigd, zijn MJ en ik nu al zo'n zes daagjes op de eilandjes ('Koh' in het Thais): Koh Samui een avond en een dagje en de rest Koh Tao, en zoals al blijkt uit het laken van updates op dit weblog is het hier meer dan aangenaam. :D

Koh Samui is wat toeristisch, als in dat alles wordt volgebouwd, maar niet erg mooi of romantisch, of zelfs maar echt ontspannen. We zaten dan wel in een bungalow aan zee (\m/) en daar ga ik zeker niet over klagen, maar het eiland zelf mist wat sfeer. Voor een dagje en twee nachtjes in een bungalowtje strak op het strand was het zeker te doen though :P

Koh Tao daarentegen is meer een ..backpackers-eiland. Het is niet een echt jongereneiland, in zoverre dat het de gemiddelde leeftijd toch echt wel boven de 21 is (:P) en het uitgaansleven niet een en al comazuipen is (Koh Phangan). Nee wacht, 'duikerseiland' is beter. Alleen in een plek in Australie worden blijkbaar jaarlijks meer duikbrevetten uitgeschreven dan hier. Het is dan ook gezellig, relatief goedkoop en mooi om hier je brevet te halen. Dus dat heb ik (Val) ook gedaan. :D Na vier dagen was ik ook een gecertificeerd Open Water Diver (PADI), net als MJ (op 08/08/08, btw!). MJ heeft in de tussentijd wat andere duiken gedaan, en begonnen met zijn Advanced Open Water, die we het afgelopen weekend (de 9e en de 10e) samen hebben afgemaakt! :D Dit houdt in dat je ook:

- Een Deep Dive hebt gedaan (25-30m)
- Een specialty dive als Peak Performance Buoyancy (ofziets) hebt gedaan, oftewel, goed kunnen drijven :P
- Een specialty dive als Underwater Photography hebt gedaan (foto's volgen nog! Het was zeker sweet).
- Een verplichte cursus als Navigation hebt gedaan ("Hoe werkt een kompas." ..Voor MJ en mij niet te boeiend, zonder arrogantie :P)
- Een night-dive hebt gedaan. Heeel sweet. Met zn allen het donkere water in met lampen die maar een paar meter schijnen :D Die avond hebben MJ en ik als enigen een grote rode krab gespot! Hell yeah :P (en verder met de groep aparte vissen, rode zeesterren, etc.)

Dus, dat was echt sweet. Zes dagen superveel duiken, en superveel zien. Onderwater is echt mooi.. het is bijna een andere wereld. Soms schieten gedachtes aan Star Trek-backgrounds in mijn gedachten voorbij, met al die vage koraalformaties etc. (Meer log-informatie volgt waarsch nog over het duiken). Duiken is echt sweet..je ziet zoveel visjes, en rare soorten koraal dus, en andere 'dingetjes' als fluoriscerend plankton, planten, kreeften, weetikhet.. :)) Het duiken nam wel echt al onze tijd in beslag (incl. theorie, voorbereiding, en uitputting naderhand. Echt, je wordt er zoo moe van) de afgelopen zes dagen.

Vandaag zijn we er echter een dagje met zn tweeen op uit getrokken (het was dan ook MJ's laatste dag). We hadden een ATV gehuurd ('quad'), omdat MJ er nog nooit op had gereden en het ons wel geinig leek. Na een half uurtje stonden we echter al langs de weg en kon hij niet meer opgestart worden (het bleek dat hij teveel toeren maakte). Dus MJ op een scootertje ('taxi') achterop mee terug naar Sairee Beach, waar we 'm gehuurd hadden. Een driekwartier later kwam hij terug op een scooter met twee(!) Thai erbij, waarvan een een monteur, en na wat gediscussieer werden de toeren bijgesteld en konden we verder op weg naar ons eerste doel van de dag: Shark Bay! Zoals de naam al doet vermoeden worden daar vaak haaien gespot, en daar gingen wij ook zeker voor (Black Tip Reef Sharks). Gewapend met masker en snorkel snorkelden wij onze weg door de baai, maar geen geluk. Geen haaitje gezien. Het was wel mooi met veel zeekomkommers, een soort van zebravisjes, een hoop ander geviste, en een hoop koraal, maar geen haaien.

Daarna gingen we door naar Tanote Bay, voor een tweede snorkeltrip. Hier was een thermocline (twee lagen water van heel verschillende temperaturen), waarbij in de onderste, koude laag een goed zicht was. In deze baai waren minder interessante visjes (als in Shark Bay), maar het koraal was echt super gevarieerd en mooooi. :) Daarna wilden we door de bergen terug, maar de wegen waren zo slecht dat we moesten omdraaien (daar kon nog geen ATV'tje tegenop)(de rest van de tijd was de ATV wel errrrg handig. Minder dan de helft van de wegen is hier verhard, en al die kuilen en scheuren..je gelooft het gewoon niet). Wel hebben we nog wat sweete panorama/berg-foto's kunnen maken..

De laatste uurtjes samen hebben we gevuld met een biertje of wat in het restaurant/strand-..bar van Big Blue Diving (het 'resort' waar we onze brevetten hebben gehaald), en een pizzaatje. Gezellig :) Ook wel vreemd though.. Ook terwijl ik dit schrijf.. Ik heb MJ een uurtje geleden gedag gezegd, en besef me nog niet helemaal dat ik de komende week 'alleen' ben (ik ken nu wel wat mensen bij het diving resort, dus ik blijf denk ik maar rondhangen hier)(Ook niet echt erg he, op een tropisch eiland :P). Het is wel vreemd dat je na vijf weken opeens niet meer samen bent, maar dat zal wel goed komen :) Ik ben benieuwd wat deze week me gaat brengen!

..Verder, volgens mij heeft MJ de kabels van de camera meegenomen, dus ik kan geen foto's uploaden van de eilanden of van het duiken, maar wellicht doet MJ dat nog wel in Nederland (-hint, hint- ;)). Ik ga nu maar eens mijn backpack verslepen naar mijn nieuwe onderkomen (breek ons de bek niet open over de accomodatie die we hier afgelopen week hadden.. Komt miss nog wel). Ik slaap nu in een cottage met Willem, een jongen die we tijdens de duikcursus hebben leren kennen. Ideaal :D Dus alleen ben ik vooralsnog niet ;) Updates volgen wel weer, het gaat jullie goed!

Cheerio,


Val

P.S. Ik krijg schokken van de computer als ik hem aanraak met mn been. Zucht. Thailand..